考研英语一真题解析全套!_at(2023己更新)

原标题:考研英语一真题解析全套!

考研英语一真题解析全套!

考研英语一真题解析题目一:

(45)They should know how to deal with setbacks,stresses and feelings of inadequacy.They should also learn how to solve problems and resolve conflicts,ways to brainstorm and think critically.Discussions at home can help kids practice doing these things and help them apply these skills to everyday life situations.

What about the son or daughter who is grown but seems to be struggling and wandering aimlessly through early adulthood?Parents still have a major role to play,but now it is more delicate.They have to be careful not to come across as disappointed in their child.They should exhibit strong interest and respect for whatever currently interests their fledging adult(as naive or ill-conceived as it may seem)while becoming a partner in exploring options for the future.Most of all,these new adults must feel that they are respected and supported by a family that appreciates them.

[A]Set a Good Example for Your Kids

[B]Build Your Kids’Work Skills

[C]Place Time Limits on Leisure Activities

[D]Talk about the Future on a Regular Basis

[E]Help Kids Develop Coping Strategies

[F]Help Your Kids Figure Out Who They Are

[G]Build Your Kids’Sense of Responsibility

【文章导读】

本文选自英国《泰晒士报》(Times)。文章标题为“How Can a Parent Help?”(“家长如何帮助孩子?”)。文中,作者从其所著Ready or Not,Here Life Comes(《不管是否准备好,生活已经走来》)一书中挑出了五点建议,帮助家长更好的引导孩子。

考研英语一真题解析题目二:

【答案与解析】

41.F该段主要讲的是父母应该在孩子十一二岁时经常与他们一起讨论他们表现出来的优缺点,和他们的兴趣所在,为他们的职业发展提供线索。因此,该段的中心是父母应该帮助孩子认识自我,即F项的“help your kids figure out who they are”。段中的strenghts,weakness,interests与F项中的who they are 相对应,而identify与选项中的figure out相呼应。

42.D该段前面三句主要是给家长提出建议,建议家长让孩子找到真正的榜样,并且经常与他们谈谈都认识的人以及这些人的经历,并以自己在工作中的体会来鼓励孩子设想未来。

该段的最后两句是指出孩子设想未来的重要性。所以本段的主题应该是D项“Talk about the Future on a Regular Basis”。该项中的future与文段的中心相符。该段第二句中的regular也与D项中的on a regular basis相呼应,第三句中的discuss与D项中的talk about相呼应。D项正确。

43.B该段第一句提出了段落大意,即父母应该教导孩子如何工作。接着作者提出自己的建圣议:父母应该给孩子布置家务,并鼓励孩子兼职打工,通过实践来让孩子学会延迟满足感磊获得工作方面的技能。因此B项“培养孩子的工作技能”为正确选项。虽然第一句中也出现了G项中的responsible词,但文章后面并未对其作出其他阐述。

考研英语一真题解析题目三:

(48)But the idea that the journalist must understand the law more profoundly than an ordinary citizen rests on an understanding of the established conventions and special responsibilities of thenews media.Politics or,more broadly,the functioning of the state,is a major subject for journalists.The better informed they are about the way the state works,the better their reporting will be.(49)

In fact,it is difficult to see how iournalists who do not have a clear grasp of the basic features of the Canadian Constitution can do a competent job on political stories.

Furthermore,the legal system and the events which occur within it are primary subjects for journalists.While the quality of legal journalism varies greatly,there is an undue reliance amongst many journalists on interpretations supplied to them by lawyers.(50)While comment and reaction from lawyers may enhance stories,it is preferable for journalists to rely on their own notions of significance and make their own judgments.These can only come from a well-grounded understanding of the legal system.

考研英语一真题解析题目四:

【答案】传统上,法律知识在这类学校里一直被视为律师们专属的,而不是一个受教育者必

要的知识素养。

【解析】

①结构分析:本句的主语为legal learning,谓语部分为has been viwed,as后面为主语补足语。所以本句的主体结构为legal learning has been viewed as。

②内容要点分析:traditionally意为“传统上的”。legal learning在句中做主语,应译为名词或名词性结构,“法律学习”或“法律知识”。be viewed as“被看做”。special preserves指“专有权利,专属”。intellectual equipment即“知识才能,知识素养”。

【范文】(1)This cartoon presents a very sharp conflict between two rivals,the goalkeeper and the ball striker of a football game.The former worries that he is too small to block the ball,while the striker thinks the goalkeeper is so large constructed that he is incapable of kicking the ball in.(2)In fact.

both of them are just normally sized.They minimize themselves and exaggerate the opponent just because they are lack of self-confidence.

考研英语一真题解析题目五:

(3)Obviously.the meaning of the picture is to highlight the significance of self-confidence in our daily life.(4)People have witnessed the increasing intensity of competitions like iob searching over the past few years.Nowadays,people are shouldering various pressures,mainly including theheavy financialburden to support old parents and kids.(5)We must keep self-confident and optimistic when we are facing challenges.Only in this way,can we have the chance to survive and succeed.Imagine,what will happen if we always exaggerate our rivals or challenges and underestimate our own ability?Yes,we will become self-doubting and fail to fulfill even a simple task.

(6)A case in point is the Anti-Japanese War.In spite of being confronted with the most ferociousenemies,our party did not lose confidence,but made careful fighting strategies and finally drove the enemies out of our country.Therefore,do not lose our confidence no matter how challenging the task is and(7)do remember the old saying:our only enemy is ourselves.

考研英语一真题解析题目六:

【行文点评】

(1)开篇大体描述图片内容。This cartoon presents为图片描述经典句式。

(2)点明图片中的问题。

(3)使用句型the meaning of the picture is to点明图片体现的主旨。

(4)用现在完成时态句型阐述现代人过去几年经历了许多的压力和挑战,为后文提出观点做铺垫。(5)提出观点:在面对挑战时要保持自信和乐观的心态。

(6)举例论证观点。Acase in point is举例经典句型。

(7)引用俗语:our only enemy is ourselves.

【闪光词汇】

sharp conflict激烈的冲突

be incapable of doing sth.做某事无能minimize[‘minimaiz]v.极度轻视exaggerate[igzed3eret]u使扩大;使增大intensity[in’tenseti]n.强度;强烈underestimate[Ander’estimeit]v低估;看轻be confronted with面对;面临

【经典句型】

考研英语一真题解析题目七:

①This cartoon presents..…

②Obviously,the aim of the picture is to…

③Only in this way,can we…

25.Which of the following would be the best title for the text?[A]Strain of Stress:No Way Out?

[B]Responses to Stress:Gender Difference

[C]stress Analysis:What Chemicals Say

[D]Gender Inequality:Women Under Stress

【文章导读】

本文节选自The Discovery Channel(《探索频道》)“健康”板块一篇题为“Gender Inequality:Women Under Stress”(“性别不平等:压力下的女性”)的文章。主要讨论了“在承受压力方面,女性比男性受到的伤害更多”这个话题。第一、二段引出话题并解释女性压力大是由于性荷尔蒙的分泌引起的;第三、四段介绍了女性感受压力的“机会比男性多以及男性和女性所面临的压力的不同特点;第五段举例说明女性遭受压力的性质;第六段重审女性承担的责任多、压力大。【答案与解析】

考研英语一真题解析题目八:

21.A事实细节题。根据文中第一段,Dr.Yehuda认为在面对压力时,女性更容易变得压抑(Women are particularly susceptible to developing depression…),而且第二段解释这种现象的原因:来源于荷尔蒙的差异,所以A项符合题意。B项说女性的压力来自男性,偏离文章线索;文章第三段第三句比较的是男女面对压力的数量,而没有涉及到谁更有经验,排除C项;男女面临压力时,产生的触发器化学物质的量不一样,而具体变化趋势如何并未在文中谈到,排除D项。

30.Which of the following best summarizes the main idea of the text?[A]The Internet is posing a threat to publishers.

[B]A new mode of publication is emerging.

[C]Authors welcome the new channel for publication.

[D]Publication is rendered easier by online service.

考研英语一真题解析题目九:

本文选自The Economist(《经济学人》)2005年9月一篇题为“Scientific publishing-The 想paperless library”(“科学出版——无纸图书馆”)的文章。主要谈论一种新型的出版方式以及它给期刊杂志出版所带来的影响。第一段主要介绍传统的出版方式;第二段主要介绍新型的出版方式;第三段作者提到知识的价值和投资回报取决于杂志的发行量和易获得性;第四段介绍了新趋势下的几种主要出版模式。

【答案与解析】

26.D段落主旨题。文中第一段首句中的used to说明后文是对过去的出版过程的介绍。接下来的三句话就是具体介绍研究者在得出研究结论后是怎样将其发表在学术期刊上的流程,另外D中的traditional和首句中的used to相吻合,所以D项符合题意。A项介绍journal editing,偏离主题journal publishing;B项中的laboratory reports和research results意思不一致;C项在本段未提及。

考研英语一真题解析题目十:

Genetically speaking, there are advantages to avoiding substantial height. During childbirth, larger babies have more difficulty passing through the birth canal. Moreover, even though humans have been upright for millions of years, our feet and back continue to struggle with bipedal posture andcannot easily withstand repeated strain imposed by oversize limbs.”There are some real constraints that are set by the genetic architecture of the individual organism,”says anthropologist Wiliam Leonard of Northwesterm University.Genetic maximums can change, but don’t expect this to happen soon. Claire C. Gordon, senior anthropologist at the Army Research Center in Natick, Mass., ensures that 90 percent of the uniforms and workstations fit

recruits without alteration. She says that, unlike those for basketball, the length of military uniforms has not changed for some time. And if you need to predict human height in the near future to design a piece of equipment, Gordon says that by and large,”you could use today’s data and feel fairly confident.”

31. Wilt Chamberlain is cited as an example to .

[A] illustrate the change of height of NBA players[B] show the popularity of NBA players in the U.S.

[C] compare different generations of NBA players

[D] assess the achievements of famous NBA players

考研英语一真题解析题目十一:

35.The text intends to tell us that.[A]the change of human height follows a cyclic patterm

[B]human height is becoming even more predictable

[C]Americans have reached their genetic growth limit

[D]the genetic pattern of Americans has altered

【文章导读】

本文节选自scientific American(《科学美国人》)2001年7月一篇名为“Napoleon’s Revenge”

(“拿破仑的复仇”)的文章,主要谈论美国人的身高问题。第一段通过NBA球员举例,引出美国人的身高这个话题;第二段介绍社会学调查结果并解释NBA球员越来越高的原因;第三段指出人体发育需要营养,但是美国人在20世纪60年代后身高就停止了变化;第四段从遗传和生理学角度说明,人的身高受走路姿势的限制;最后一段总结人的身高极限会改变,但需要很长的时间。

【答案与解析】

31.A推理判断题。本文第一段提到wilt Chamberlain的例子,说明NBA高个子球员的增加,从而导致整体身高不断增加,而第二段开头的though表转折,揭示本文真正讨论的话题:美国人的身高已普遍停止增长,这个现象刚好与第一段的例子相反。例子是服务主题的,而且它涉及到NBA球员身高的变化,故A项为正确答案。B项的popularity和D项的achievements均未在文中出现,故排除;C项过于宽泛,因为本文只涉及到身高的对比。

考研英语一真题解析题目十二:

40.Washington’s decision to free slaves originated from his.[A]moral considerations

[B]military experience

[C]financial conditions

[D]political stand

【文章导读】

本文节选自U.S.News&World Report(《美国新闻与世界报道》)2004年1月的·健康”板块翠一篇题为“The Sorry Legacy of the Founders”(“开国元勋令人遗憾的遗产”)。这是一篇关于篇美国文化的文章,讲述了美国开国元勋们对奴隶制的矛盾态度。第一、二段讲述了美国缔!造者们一些鲜为人知的历史,涉及到奴隶制问题;第三、四、五段从政治和经济的角度分析了当时的社会背景以及为什么受人尊敬的美国开国元勋们没有废除奴隶制;最后一段以

杰斐逊总统和华盛顿总统为例,说明他们对奴隶制的矛盾态度。

考研英语一真题解析题目十三:

【答案与解析】

36.D事实细节题。文中讲述的华盛顿的例子是他不光彩的一面,“That’s a far different image from the chery-tree-chopping George most people remember from their history books.”进一步证实。文中没有提及到医疗问题,故A项与文章主题不符;本文的重点在于讲述这些美国的开国元勋们对于奴隶制的态度和做法,而没有介绍奴隶制本身,所以B项不正确;C项

太宽泛,该故事只能说明奴隶对于华盛顿本人的作用,而不是奴隶制度在美国历史上的作用。

Writing in the last year of his life,he expressed the opinion that in two or three respects his mind had changed during the preceding twenty or thirty years.Up to the age of thirty or beyond it poetry of many kinds gave him great pleasure.Formerly,too,pictures had given him considerable,and music very great,delight.In 1881,however,he said:”Now for many years I cannot endure to read a line of poetry.I have also almost lost my taste for pictures or music.”(50)Darwin was convinced that the loss of these tastes was not only a loss of happiness,but might possibly be injurious to the intellect,and more probably to the moral character.46.

【答案】他认为或许正是因为这个困难,他不得不长时间认真思考自己要说的每一句话,从而发现自己在推理和观察中的错误,结果这反而成为他的优势。

考研英语一真题解析题目十四:

【解析】

①结构分析:本句主要包括一个that引导的宾语从句,主干是he believes that..…;从句部分较长,谓语部分may have had表示对过去的推测,宾语为compensating advantage,of后面的forcing him to.和enabling him to.….组成并列结构,是advantage的同位语。

②内容要点分析:that从句中的may have had表示对过去的推测,因此要译为“或许”来表达

这种语气。compensating advantages在原文中是指达尔文有一个缺点,即·不能清楚简洁的表达自己的意思”,但是后来这个缺点让他长时间的思考,compensating advantages翻译为“弥补优势”在汉语里不常见,所以这里可以译为“反而成了他的优势”。

考研英语一真题解析题目十五:

51.Directions:You have just come back from Canada and found a music CD in your luggage that you forgot to return to Bob,your landlord there.Write him a letter to

1)make an apology,and2)suggest a solution.

You should write about 100 words on ANSWER SHEET2.

Do not sign your own name at the end of the letter.Use”LiMing”instead.

Do not write the address.(10 points)

【审题构思】

本题要求写一封道歉信。因为LiMing忘记还加拿大房东的CD,所以要向他表示歉意。信件

第一段交待事实并致以歉意;第二段说明具体情况和缘由,提出解决方式,表明会尽快将

CD邮寄过去以求谅解;结尾段再次表示歉意。

信件在形式方面要注意三个内容:称呼、正文、敬语和署名。由于对方是LiMing在加拿大

的房东,关系比较亲近,所以语言无需太过正式,简单明了即可。

原创不易,文章有用的话,麻烦大家关注+点赞,谢谢!

本文由攻关学习网(全网同名)原创,关注了解更多考试资料!返回搜狐,查看更多


责任编辑:

发表回复

您的电子邮箱地址不会被公开。 必填项已用 * 标注

Proudly powered by WordPress | Theme: Code Blog by Crimson Themes.
|京ICP备18012533号-362